
De Grønne Øyene
Historie
Lofotkraft-konsernet har en lang og stolt historie når det gjelder produksjon og overføring av elektrisitet. I over hundre år har vi sørget for produksjon og overføring av elektrisk kraft i Lofoten, og tidlig på 2000-tallet startet konsernet utbygging av høyhastighets fiber i Lofoten.
Nå krever klimaendringene et taktskifte i omstillingen til lavutslippssamfunnet, og fornybarnæringen har en nøkkelrolle i omstillingen.
Men skal vi lykkes, må flere gode krefter spille på lag. Derfor tok Lofotkraft i 2018 et initiativ til regionalt samarbeid i Lofoten, og i 2020 ble partnerskapet Lofoten – De Grønne Øyene formelt etablert med en partnerskapsavtale.
Hvem og hva er De grønne Øyene?
Bak De Grønne Øyene står Lofotkraft, Lofotrådet og Destination Lofoten. Samarbeidet mellom de ulike aktørene fra næringslivet, politikken og kommunene bidrar til at vi raskere kommer opp med flere og bedre løsninger.
Regioner som ikke kommer i gang med grønn omstilling vil tape både konkurransekraft og attraktivitet i årene som kommer. Derfor har De Grønne Øyene tatt grep gjennom å lage et veikart for utviklingen av “Lofoten – De Grønne Øyene 2030”. I nært partnerskap med Lofotens befolkning og næringsliv skal vi bygge verdens reneste øysamfunn.

Føringer fra myndighetene
Norges klima- og miljøpolitikk er forankret i internasjonale avtaler og mål:
FNs bærekraftsmål
FNs bærekraftsmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030.
FNs bærekraftsmål består av 17 mål og 169 delmål. Målene skal fungere som en felles global retning for land, næringsliv og sivilsamfunn.

Paris-avtalen
Paris-avtalen forplikter alle deltakende land til å lage en nasjonal plan for hvordan de skal kutte i klimagassutslipp. Planen skal inneholde et mål for hvor mye landet skal kutte. Dette målet skal fornyes hvert femte år fra og med 2020. Hver gang det fornyes må det bli mer ambisiøst enn det var forrige gang.
Norge ratifiserte Paris-avtalen i 2016. Landene som har ratifisert avtalen er enige om at temperaturen på kloden ikke må stige mer enn 2 grader før århundret er over, og helst ikke mer enn 1,5 grader.
Nasjonale mål
Norske myndigheter har utarbeidet en nasjonal handlingsplan som skal sørge for at vi som samfunn oppfyller våre forpliktelser. Blant annet har myndighetene ambisjoner om at
- Norge skal redusere klimagassutslippene med minst 50% og opp mot 55% innen 2030, fra utslippsnivået i referanseåret 1990.
- Salget av nye personbiler etter 2025 skal være fossilfri.
- Alle fergesamband skal være fossilfrie f.o.m. 2025.
Prosjekter og etableringer
Lofotkraftkonsernet er engasjert i flere selskap og prosjekter som skal bidra til at vi når målene i Lofoten De Grønne Øyene 2030:
ZeroKyst
Hovedmålet med ZeroKyst er å få fart på avkarboniseringen av fiskeri- og havbruksnæringen. Den overordnede idéen er å utvikle og demonstrere en nullutslippsdrivlinje, et nullutslippsfartøy, 10 ombygde fartøy, tjenester for ombygging og vedlikehold av nullutslippsfartøy, samt en helhetlig løsning for fleksibel forsyning av elektrisitet og grønt hydrogen (H2) som drivstoff til maritim transport.
ZeroKyst skal styrke norsk verdiskaping og eksport gjennom grønn vekst. Prosjektet skal demonstrere at både nye og eksisterende fartøy i sjømatnæringen kan bli utslippsfrie, og bidra til 50 % utslippskutt fra fiskeri- og havbruksfartøy innen 2030. Bak prosjektet står et konsortium som består av 12 industri- og forskningspartnere fra hele verdikjeden i sjømatnæringen. Lofotkraft Muligheter AS er prosjektpartner og leder arbeidspakke 4 om regional infrastrukturutvikling. Konsortiet mottok 120 mill kr gjennom Grønn Plattform-ordningen i 2021. Prosjektet starter opp høsten 2021 og skal gå fram til 2024.
Grønn fiskerihavn Flakstad
Et forprosjekt for utvikling av land- og ladestrøm i havner i Flakstad. I nært samarbeid med Flakstad kommune skal Lofotkraft Muligheter AS konkretisere behov og tekniske løsninger for til sammen 6 havner i kommunen. Prosjektet har mottatt 500.000,- fra Enova.
Fri Energi AS
Selskapet arbeider med utvikle mobile lade- og energiløsninger, og er eid av flere energikonsern i regionen, og ble etablert høsten 2020.
Plug Nord
Selskapet skal bidra til å sette fart i utbyggingen av landstrøm, ladestrøm, og annen miljøvennlig energi i havner i Nord-Norge, og samtidig bidra til lokal verdiskaping. Lofotkraft Muligheter AS er medeier, sammen med flere energikonsern i regionen og Plug AS med base i Bergen. Selskapet ble etablert høsten 2021
Mer om partnerskapet og Lofoten De grønne øyene 2030 finner du her.